Neked van aranytojást tojó tyúkod?

Nyár van. Annak is közelítünk a végéhez. Indul az őszi hajrá, az utolsó 4 hónap, amikor még sok üzlettel, lehetőséggel gazdagodhatsz. Még sok minden történhet, ami befolyásolhatja az ide céges eredményeidet.

Milyen volt az első fél éved? Jobb lett, vagy rosszabb mint amire számítottál?

A Világgazdaságban olvastam a legfrissebb elemzést a magyar ipar első fél évéről:

2016 második negyedévében két százalék felett nőhetett a GDP, bár több jel arra mutat, hogy ennél lassabb bővülés is benne van a pakliban.

Gyorsulhatott a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben – prognosztizálják a Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok. Április és június között 2,1 százalékkal bővülhetett a gazdaság (…) az első negyedévben elért, kiábrándítóan gyenge 0,9 százalék után. 

Az autógyártás az ipar favoritja

Elemzők szerint az ipar tavasszal már nem húzta vissza a gazdaságot, miközben a szolgáltatások dinamikusan bővülhettek. (…) A külkereskedelem közben jól teljesített, ipari növekedés nélkül azonban az export felfutása csak készletekből valósulhat meg. Ha pedig csökkennek a készletek, az lefelé húzza a GDP-t is.

Az ipar azért mutat nagy ingadozásokat, mert a feldolgozóipar csaknem egyharmadát adó autógyártás az elmúlt évek gyors növekedése után megtorpant. A nagy cégek teljes kapacitás közelében termelnek, az elmúlt hónapokban a modellváltások miatti szünetek is fékezték a bővülést. Az autógyártáson kívül pedig láthatóan nincs olyan ágazat, amelyik óriási lendületet adna az iparnak.

Látszólag nagyjából minden rendben az iparban. Növekedés van, de nagyok az ingadozások. Összességében pozitívak a kilátások.
Viszont az elemzést utolsó mondata nagyon elgondolkodtató.

Az aranytojást tojó tyúk az autóipar, a járműgyártó multik.

Mindenki tőlük várja az eredményeket, beruházásokat, munkahelyteremtést, stb. De mi van, ha valami baj történik a globális vagy akár a hazai gazdaságban, ha visszaesik a járműgyártók teljesítménye? Sem a siker sem a kudarc nem tart örökké. Az autóipar sem tud mindig, egyenletesen növekedni.
Magával ránthatja az összes ipari beszállítót, aminek beláthatatlanok a következményei.

Már Varga Mihály miniszter is nyilatkozott korábban arról, hogy szükség lenne a többi iparág növekedésére, fejlődésére is, hogy minél több lábon állhasson a magyar gazdaság.

Neked van aranytojást tojó tyúkod? Olyan 1-3 vevőd, akiktől alapjában véve függ a megélhetésed?
Mit tehetnél, hogy ne legyél kiszolgáltatva 1-2 nagy vevőnek, vagy egy iparágnak? Mi kellene ahhoz, hogy más iparágakban is találj partnereket?
Mi az, amin változtatni, fejleszteni kellene?
Milyen irányba tudnál terjeszkedni, újabb lehetőségeket találni?

Ha van bátorságod másképp gondolkodni, mint eddig. Ha képes vagy kiszélesíteni a látókörödet. Új módon tekinteni az adottságaidra, lehetőségeidre, akkor olyan fejlődési pontokat is észre fogsz venni, amit eddig sose láttál.
Gyakran félünk, mert ha változtatni akarunk, akkor az bizonytalansággal jár. Az előttünk álló feladatok nehéznek, bonyolultnak tűnhetnek. Ezért bele sem fogunk. Persze, mert egyedül akarunk megbirkózni vele.

Nézd végig a saját tevékenységedet: hol látsz lehetőségeket és mi az, ami gátol, hogy elindulj? Mitől félsz?

Tudod, mi az, ami minden esetben segít, hogy előrébb léphess?
Ha beszélsz róla. Ha megosztod másokkal. Ha megnézed, más hogyan csinálta, hogyan gondolkodott. Egyedül nem tudhatsz mindent!

Gondolkodj együttműködésekben!
Több partnered, üzleti lehetőséged, több pénzed lesz és könnyebben eléred a céljaidat!


Tegyél egy próbát! Szeretettel meghívlak az ingyenes EVSZ Meetingre, szeptember 8-án.
3,5 óra alatt olyan nyitott cégvezetőkkel találkozhatsz, akik által rengeteg új üzleti lehetőség nyílik meg előtted. Kattints ide a program megtekintéséhez »


 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük