A svájci cégekben nagy a fogadókészség az együttműködésre

Dr. Béres István

Az Együttműködő Vállalkozók Szervezete új stratégiai partnerével, a  Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara (www.swisscham.hu) elnökével, Dr. Béres Istvánnal készített interjút. Közös célként, a magyar vállalkozások svájci üzleti kapcsolatainak támogatását szeretné megvalósítani.

Beszélgetésünkkor, a magyar- svájci gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok tekintetében az elnök úr fontosnak tartotta kiemelni, hogy korábban a Svájci Nemzeti Bank hosszútávon fenntarthatatlannak tartotta a korábbi szabályozást, ezért felszabadította az euró-svájci frank közötti devizakorlátot, amely egy drasztikus svájci frank árfolyam emelkedést eredményezett.

Ez, bizonyos területein előnyökkel járt, azonban a svájci gazdaság túlnyomó részénél hátrányként jelentkezett, ugyanis a külpiacokon az árfolyamváltozás arányában megdrágultak a svájci termékek.

Magyarországhoz hasonlóan, Svájc is egy erősen export orientált ország, így a svájci gazdaság jelentős része, a külpiacokon realizálja bevételeit. Az árfolyamváltozás hatására, a többi versenytárssal szemben hátrányba kerültek azon cégek, akik szorosan kapcsolódtak a gépipar, az élelmiszeripar, valamint a gyógyszeriparhoz, de azok is, akik termelésük nagy részét automatizált gyártósorokon végzik.

Pozitív hatás a Magyarországon működő termelő cégek részére

A fent említett folyamatok erőteljes változásokat indítottak el svájci cégek működésében, ugyanis elmondható, hogy a svájci gyártó cégek egy része ma már törekszik arra, hogy termelésük kisebb hányadát olyan külföldi országokba – hazánkba – helyezze át, ahol előnyös feltételekkel tud termelni.

E tekintetben kelet-európai régió jöhet számításba. Tehát meg kell küzdenünk a szlovák, a cseh a lengyel, és lassan már a balkáni régió országaival is.

Ami előnyünk lehet ebben a versenyben, az a:

– földrajzi távolság, mely jelentős a kapcsolattartás és szállítási költségek minimalizálása tekintetében,

– biztos gazdaságpolitikai viszonyok,

– európai bankrendszer megléte,

– Európai Uniós tagságunk, amely kedvező termékszállítási lehetőségeket biztosít a tagországokra vonatkozó vámuniós egyezménynek köszönhetően,

– szakértő rétegünk,

– regionális igényeket is ki tudunk elégíteni, piaci szempontból.

Ez lehetőséget ad olyan magyar termelő cégeknek is, akik szeretnék portfóliójukat bővíteni, és egy hosszútávú gyártási együttműködést kialakítani svájci cégekkel a gépipar, és a gazdaság egyéb szegmensében is.

Arra biztat Dr. Béres István kamarai elnök, hogy az a magyar középvállalat, aki aktív kereskedelmi gazdasági tevékenységgel bír, és elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy külföldre termeljen, az bátran keresse a kapcsolatot svájci cégekkel, felajánlva kapacitását adottságaikat az együttműködésre.

Elsősorban, tradicionális svájci középvállalati cégeket ajánl, akik szigorú tradicionális okokból nem mozdultak ki még eddig a hazai piacról, viszont, most a „deviza- sokk” arra készteti őket, hogy a korábbitól eltérően, a termelésük egy részét külföldről oldják meg.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekre a megkeresésekre nyitottan reagálnak a svájci gyártók.

Mire számítsanak a hazai cégek együttműködés esetén?

Az üzleti egyeztetések jellemzői:

1. Célkeresztben a minőség, és a hibátlan teljesítmény:

Nem az árverseny megnyerésével szeretnének piacot szerezni, inkább jellemzően a magas műszaki színvonalra igényt tartó vevőket célozzák meg. Ezért nagyon fontos kitétel a minőség, a világszínvonal. Így, partneri szinten az számíthat tartós együttműködésre, aki a magas követelményeknek meg tud felelni.

2. Kommunikációs nyelv:

A hivatalosan négy nyelvet beszélő Svájcban, a gazdasági tevékenységekben és középvállalati körben értékelik a német nyelvű kommunikációt. Az első lépésekben többnyire levelezéssel történnek az egyeztetések, de ettől eltérés is lehet.

3. Üzleti egyeztetések:

Látszólag lassan történik előrehaladás – a mi, magyar megszokott tempónkhoz képest –  hiszen, nálunk jellemzően minden  „tegnapra és azonnal kell”, a svájci mentalitás más. Átlagosan néhány hónap szükséges a konkrét együttműködés kialakításához, de előfordulhat, hogy egy évbe is beletelik az egyeztetés.

4. Személyes kapcsolattartás:

Fontosnak tartják, hogy megbizonyosodjanak a leendő partnerük megfelel a feltételeknek. Ezért szinte bizonyos, hogy megkeresnek néhány Magyarországon működő svájci céget, akik már régebb óta működnek hazánkban, és egymás között megbeszélik tapasztalataikat, a sajátos szemléletmódjuk szerint. Ez abból is adódik, hogy Svájc kis ország, több cég működik már 100 éves múlttal, régóta ismerik egymást. A gazdasági és társadalmi élet élénk a gazdasági vállalkozások körében, ezt a hagyományt, hazájukon kívül is ápolják.

5. Szerződések szentsége:

Elvárják a hibátlan, és időre történő minőségi teljesítést. Nem fordulhat elő, hogy a gyártási folyamatok, a beszállítók miatt késsenek.

6. Hosszútávra terveznek üzleti kapcsolatokat:

Ha nem zavarja a saját üzleti érdekeiket, akkor szívesen ajánlják tovább azt a partnert, akivel megelégedett együttműködést tudhatnak magukénak. Ebben az esetben akár emberileg is támogatják a partnerüket.

7. Üzleti előnyben részesülő területek:

A svájci fél nagy hangsúlyt fektet a technológia újdonságokra. Az innováció terén is kiemelt szerepet kap a hatékonyság. Azon magyar cégek biztosan számíthatnak svájci partnerekre, akik a legkisebb újításoktól a legbonyolultabb munkafolyamat megoldásokig tudnak megoldásokat kínálni.

Konkrét példák:

A kamara, mind Magyarországon, mind Svájcban, kiterjedt kapcsolatrendszerrel működik. Olyan szakértő cégekkel, irodákkal, akik segíteni tudnak, akár a szerződések elkészítésében, akár vitás esetekben, de akár egy adott vállalkozás elindításában is.

Az elnök úr beszámolt arról is, hogy volt már példa, hogy egy svájci gépipari cég konkrét megkereséssel fordult a kamarához, magyar partnerség kialakításának segítségét kérve.

Egy svájci cég is felkereste a kamarát, amely saját gyáregységet szeretne létrehozni Magyarországon.

A Kamara elnökeként bátorítja a magyar cégeket a nyitásra, mert úgy látja, most egy olyan időszakot élünk, amikor sokkal nagyobb a fogadóképesség a svájci cégek részéről az együttműködések felé.

Örömmel várják azon magyar cégek megkeresését, akik exportálni szeretnének, vagy akik gyártási kapcsolatot szeretnének létesíteni svájci cégekkel.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük